Specialiteiten

Gastvrijheid is wel een van de specialiteiten van Cyprus en van de Cyprioten. Gastvrijheid die vooral met eten samen gaat, gerechten die helemaal of aangepast uit de Griekse of Turkse keuken lijken te komen. De Cypriotische keuken kent ook veel invloeden uit Italië en het Midden-Oosten.

Net als in andere mediterrane keukens worden vlees en vis vaak op een grill bereid en neemt ook de oven een belangrijke rol in bij het bereiden van gerechten.
Naast varkensvlees en rundvlees kom je in de Cypriotische gerechten ook vaak lamsvlees en geitenvlees tegen. Heerlijk zijn stoofschotels zoals stifado (een soort goulash met uien en specerijen), souvla (een vleesspies, zoals de Griekse souvlaki, maar met grotere stukken vlees), kebab (vooral als snack) en Paidakia (lamskoteletjes), moussaka en koupepia (gevulde wijnbladeren). 
De traditionele mezze's zijn samengesteld uit salades, tzatziki, tarama, hoummus,  fetakaas, kaasbeignets, aubergines en gegrilde halloumi; de traditionele Cypriotische kaas, lamsvlees, worstjes en bbq kip. Een traditionele taverna serveert wel 30 verschillende gerechten. Als dessert zijn er noten, druiven, watermeloen, gekonfijte vruchten en de typische erg gesuikerde loukoumades. 
 
Cyprus heeft diepgewortelde culturele tradities, die van generatie op generatie worden doorgegeven.
De Grieks-Orthodoxe Kerk, die al in de eerste eeuw haar intrede deed, speelt daarin een grote rol. Mede daardoor zijn veel 'ouderwetse' waarden behouden gebleven. Het familieverband is nog altijd hecht. Daarbinnen komt de warme aard van de Cyprioten bij uitstek tot uiting en worden kleurrijke gebruiken en evenementen in ere gehouden.
Vrijwel wekelijks vindt er ergens op het eiland een festiviteit plaats, hetzij een kleurrijk folkloristisch festival, hetzij een religieus evenement. De Panagiri, het traditionele, in de openlucht gehouden feest ter gelegenheid van de naamdag van een heilige, wordt voornamelijk in de dorpen gevierd. De viering van Pasen, het belangrijkste Grieks-Orthodoxe feest, wordt gekenmerkt door een combinatie van plechtigheid en blijdschap. Andere bekende Cypriotische evenementen zijn het in de lente gevierde bloemenfestival Anthestiria en Kataklysmos, het 'festival van de zondvloed', dat samenvalt met Pinksteren.
De kracht van de traditie spreekt ook uit de rijke volkskunst. Eeuwenoude ambachten worden tot op de dag van vandaag beoefend en brengen even decoratieve als praktische producten  voort.