Mooi Cyprus

 
Cyprus is het meest oostelijk gelegen eiland van de Middellandse Zee: het ligt ongeveer 105 kilometer ten westen van Syrïe, 75 kilometer ten zuiden van Turkije, en 380 kilometer ten noorden van Egypte. Het is een klein land, maar een groot eiland. Het is bovendien een eiland met een groot en warm hart, een eiland dat bezoekers gastvrij onthaalt en als vrienden beschouwt.

Cyprus is met zijn oppervlakte van 9,251 vierkante kilometer het op twee na grootste eiland van de Middellandse Zee. Het eiland heeft een uitermate gevarieerd landschap: boomgaarden met citrusvruchten, olijfbomen, bergen met dennenbossen en een aantal stranden die tot de schoonste van Europa behoren. Het milde mediterrane klimaat  geeft het eiland het hele jaar door een groen aanzien. In de lente bepaalt een overdaad aan wilde bloemen het gezicht. Het meest karakteristieke beeld is echter dat van de bloeiende bougainvillea, wiens heldere kleuren schitterend afsteken tegen de witte muren. Het is geen wonder dat ook de vogels Cyprus als een paradijs beschouwen. Het eiland staat dan ook bekend om zijn uitbundige vogelleven. Allerlei soorten trekvogels pauzeren er op weg naar warmere of koudere oorden.

De belangrijkste geografische karakteristieken zijn het Troodos-gebergte, dat een groot deel van het zuidwesten van het land beslaat, de Pentadaktylos bergketen in het noorden bij Kyrenia en de Messaoria vlakte met de hoofdstad Nicosa, die ertussen in ligt.

Het langgerekte schiereiland Karpasia vormt het noordoostelijke deel van het eiland, en het meest zuidoostelijke punt wordt gevormd door Kaap Greco. Larnaka en Limassol liggen aan de zuidelijke kust van het eiland, en Pafos en het schiereiland Akamas liggen in het uiterste westen. 

Het dichtstbijzijnde Griekse eiland is Rhodos, dat 380 kilometer ten westen van Cyprus ligt. Het klimaat in Cyprus is tamelijk gelijkmatig. Elke tijd van het jaar kent veel dagen met zon. Er is weinig regen.
De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt van juni tot en met september 32°C, van oktober tot en met november 25°C, van december tot en met februari 16 ° C en van maart tot en met mei 25°C.


 

Mooi Cyprus